International Centre for the Study of Music in the Low Countries

De Alamire Foundation bestaat 25 jaar

Naar aanleiding van dit zilveren jubileum vond er in aanwezigheid van minister Sven Gatz een academische zitting plaats in het Huis van de Polyfonie. Na 25 jaar heeft de Alamire Foundation als centrum voor de studie en valorisatie van de muziek in de Lage Landen een internationale positie ingenomen. Rector Rik Torfs en burgemeester Louis Tobback refereerden naar de vele hoogtepunten van de voorbije jaren. De recente en succesvolle 7de festivaleditie van Passie van de Stemmen is er zeker eentje van!

IDEM - The Integrated Database for Early Music - a Database for Music Sources - is online !

The Integrated Database for Early Music (IDEM) is an interdisciplinary, multifaceted database of manuscripts and printed books that are relevant to the Alamire Foundation’s research and activities. The first digital images of the seven manuscripts of Petrus Alamire, preserved in Belgium and the small Chansonnier of Margaret of Austria together with the three Alamire manuscripts from the Archives of the 'Illustre Lieve Vrouwe Broederschap' of 's-Hertogenbosch (NL) are online: www.idemdatabase.org

In the spotlight: Alamire in München! The four Alamire manuscripts that belonged to William IV, duke of Bavaria are online in IDEM. Digitized by the Bayerische Staatsbibliothek (Munich).

Open repetitie van De Completen

June 8, 2016

Huis van de Polyfonie

Kom luisteren naar De Completen tijdens hun open repetitie
Op woensdag 8 juni is het Fringe koor De Completen opnieuw van de partij in het Huis van de Polyfonie. Vorige zomer daagde Alamire Fringe deze zangers uit om vanuit de oude notatie werk van Josquin Desprez te zingen. Dat mooie resultaat was te beluisteren tijdens de Cultuurmarkt in Antwerpen vorige zomer. Maar De Completen hebben de smaak goed te pakken en intussen hebben zij de Missa Malheur me bat van Josquin Desprez verder onder handen genomen! Stratton Bull stond hen bij in het doorgronden van de geheimen van de mensurale notatie.